FaceUP Logo

Gode råd om online chat og flirt og hvad du skal passe på (for børn og unge). Repost.

Udgivet 01/01 kl. 19:01Opdateret 07/01 kl. 16:032019-01-01

Chats på nettet er et rigtig godt sted at møde nye mennesker, når du er barn, ung eller voksen. Men lad være med at dele alt med andre på nettet, så snart du begynder at skrive med dem. For der er nemlig desværre uheldige typer imellem, der gerne vil udnytte dig. Det kan for eksempel være i forhold til at sende billeder af dig selv, give dine private oplysninger væk eller andre ting, der måske kan virke små, men som kan bruges imod dig af dem, der ønsker det.

Sæt grænser

For at forhindre, at du kommer ud for noget ubehageligt, når du chatter med andre på nettet, er det først og fremmest vigtigt, at du ikke lader den anden presse dig ud over dine egne grænser. Det er spændende at skrive med andre på nettet, og det kan være, at du er blevet lidt forelsket i ham eller hende, som du skriver med. Men selvom du er virkelig vild med den person som du skriver med, må du ikke lade dig rive med. Så lad være med at sende billeder, videoer og private oplysninger til vedkommende, især hvis du ikke føler dig helt sikker på, at han eller hun er den, som vedkommende siger, at hun eller han er. Og du skal selvfølgelig slet ikke gøre det, hvis du ikke har lyst til det.

Send ikke grænseoverskridende billeder

Og selv hvis ham eller hende, som du skriver med, er den, som han eller hun siger, kan de stadig udnytte de billeder, som du har sendt til dem. Det er særligt, hvis du har sendt frække billeder. Dine billeder kan nemlig nemt deles med andre. Det kan være meget ubehageligt for dig, og det kan være meget svært at fjerne billederne igen, ja faktisk umuligt.

Billederne kan også blive brugt til at afpresse dig. Det kan for eksempel være, at din chatven vil have, at du skal have sex med ham eller hende, for at undgå at de ikke deler billederne på nettet.

Hvis du vil være helt sikker på, at dine billeder ikke bliver delt med andre eller udnyttet af en, der har løjet for dig, bør du selvfølgelig lade være med at sende dem. Selv en kæreste, som du stoler meget på, kan ende med at dele dine billeder, når I slår op. Det er derfor noget, der er meget svært for dig at styre.

Chat over cam

Cam er heller ikke altid sikkert for der findes også muligheder for at optage hvad der sker, mens man har tændt for sit cam, så tænk dig om før du gør det.

Del ikke dine private oplysninger

Ligesom det er en dårlig ide, at du deler billeder, hvor du er nøgen, er det også en dårlig ide, at du deler dine private oplysninger med folk, som du chatter med på nettet, men aldrig har mødt. Det kan for eksempel være din adresse, dit telefonnummer og selvfølgelig vigtige oplysninger om dig selv, som dit cpr-nummer og dine kontooplysninger. Hvis den anden ikke vil dig noget godt, vil han eller hun kunne bruge oplysningerne til at skade dig.

Undersøg, hvem du chatter med

En god måde til at undersøge dem, som du chatter med på nettet, er ved at prøve at google deres navn, hvis de giver dig deres fulde navn.

Fortæl altid om din netflirt til forældre eller venner

Hvis du har skrevet med den samme i længere tid på nettet, og I måske er ved at blive netkærester, er det en god ide, at du fortæller om det til dine forældre og venner. En netkæreste er en mindst lige så rigtig kæreste, som en du har mødt i virkeligheden, og din forelskelse er lige så virkelig. Det kan derfor være rart for dig at kunne tale med dine venner og veninder om det.

Sig til nej til gaver og betaling

Nogle gange, når du chatter på nettet, vil du komme ud for, at andre gerne vil give dig betaling eller gaver for at sende billeder eller videoer af dig selv. I starten er det ofte nogle meget uskyldige billeder og videoer, men de vil typisk stille større og større krav til dig, når du har sagt ja første gang. Til sidst kan du ende med at have netsex eller sende nøgenbilleder af dig selv til din netflirt for at få gaver eller betaling af dem.

Du bør derfor altid lade være med at tage imod gaver og betaling fra en netflirt. Selvom det kan virke sødt, kan det også føre til, at du kommer til at overskride dine egne grænser.

Pas på grooming

Hvis en, du chatter med, med det samme beder dig om at sende nøgenbilleder eller skriver, at I skal mødes for at have sex, vil du sikkert ikke have svært ved at sige nej. Men når du først er forelsket i eller fortrolig med en person, som du har chattet med i et stykke tid, kan det blive svært for dig at sige nej til at gøre det, som de beder dig om. Det bedste du kan gøre er helt at afvise, at dele sådan noget eller mødes.

Chat mere sikkert

Husker du de her gode råd om sikker chat og flirt på nettet, er du godt klædt på til starte med at snakke sikkert med andre over nettet.


Læst 27 gange

Kommentering

Kommentering er slået fra for denne artikel.

Blogger

Funktioner

Del artiklen:


Opret note