FaceUP Logo

hardball v1 Lidt om hardball

Udgivet 17/12 - 2017

Softguns, eller BB guns er blevet voldsomt populært, over de sidste 10 år. Specielt det, at Kina er kommet på markedet, og levere pistoler og geværer helt ned kr 150,- har gojrt det muligt for alle at lege med. Denne guide forklarer de mest basale ting, omkring softguns, der ikke må forveklses med paintguns, så du som forældre nemmere kan navigere i markedet.


Vær opmærksom på at hardball våben er underlagt våbenloven, derfor må personer under 16 år IKKE håndtere våbnene - spillet er med andre ord for unge og voksne.


Først - hvad er en softgun og hvad er forskellen på softguns, hardballs og paintball?
En softgun, eller BB gun, er et håndvåben der kan skyde med små 6mm kugler. Kuglerne er hårde, og modsat paintball, hvor man skyder med store 13mm kugler indeholdene maling. Softguns fåes med meget stor forskel på kvalitet og styrke, hvorfor man ikke nødvendigvis går fra en softgun-kamp med bunker af bål mærker.


Softguns bliver ofte også omtalt hardball eller BB gun. Populært sagt er softguns, airsoft og hardballs det samme, men differenten ligger nok nærmere i, hvad det er der driver kuglen. Softguns bliver drevet af luft og er manuelle, hardballs drives af gas eller en elektrisk motor, og skyder hårdere.


Paintball: 13mm malingkugler
Softgun: 6mm hårde kugler, luftdrevet og manuelle
Hardball: 6mm hårde kugler, gas eller el-drevet


Softgun/hardball bruges oftest i flæng, og nørder kan sikkert bruge timer på at diskutere den korrekte titel. \"\"


Hvad skal der til?
I princippet behøver du kun 3 ting, for at være igang.
 1. Våben 2. Ammunition 3. BeskyttelseVi gennemgår hvert punkt, kommer med forklaring på de mest grundlæggende ting, indenfor hvert element.


Våben


Der kan vælges mange forskellige typer våben, vi koncentrere os om pistoler, men man kan snildt få rifler og shotguns, der iøvrigt i vægt, look\'Nfeel minder forbløffende meget om ægte våben.


Drivmiddel


Der findes 4 typer drivmiddel: 1. Manuel - efter hver skud, tages ladegreb. Klart det billigste, og perfekt hvis du er begynder.

 2. Elektrisk - Her kan købes både semi- og fuldautomatiske våben, og de kan skyde meget hårdt. Disse våben er blandt de dyreste, til gengæld holder de mere eller mindre udgangshastigheden under hele spillet.

 3. Gas - Der indsættes en lille gaspaton der driver våbnet. Det giver en god fornemmelse, men efterhånden som patronen tømmes, mister den sin kraft.

 4. CO2 - Rimelig ny form for drivmiddel. Den skyder hårdere, og holder bedre på sin udgangshastighed. Er heller ikke så følsom overfor vejret, som gas-drevne våben er.


Når der omtales blowback, er det at våbnet skyder sin ladeskinne bagud, efter hvert skud, ligesom et rigtigt våben. Det giver en klart bedre fornemmelse af et ægte våben, men koster noget energi (forbruger mere gas), og præcisionen bliver også forringet.


Mange lidt dyrere våben har et justerbart hop-up-system. Hop-up giver kuglen et baglæns spin, så den istedet for at falde, når den forlader mundingen, faktisk kan stige lidt, alt efter hvordan man justere systemet. Det giver længere skudvidde til våbenet.


Vægt


En ægte Beretta M9 9mm pistol med fuldt magasin, vejer 1.19kg - og det er klart, at jo tættere på den originale vægt du kommer, jo bedre er din fornemmelse for hvordan det er at stå med et ægte våben. Derfor, køber du et 400 grams våben, føles det nok temmelig platic-agtigt, til gengæld vil det sikkert være en billig softgun.


Man kunne engang som udgangspunkt gå efter, at jo mere våbnet vejede, jo bedre kvalitet var det...denne tommelfinger-regl holder ikke så godt mere. Dog kan du stadig forvente at meget lette våben, er forholdsvis dårlige våben.


Udgangshastighed
Mundingshastigheden betyder noget for hvor ondt det gør, hvor langt man kan skyde og hvor præcist våbnet er.
300fps (feet pr second) = 90 m/s (meter i sekundet) = 324 km/t
Kommer du over 250 fps, ser det fornuftigt ud.


Jo billigere softguns du køber:


- De skyder ikke så hårdt
- Præcisionen er dårligere, bl.a. fordi de har dårlige piber og fjedre
- funktionsfejl opstår oftere
- Kuglevægten er lavere


Til gengæld kan du prøve spillet af, for meget lave start-omkostninger og går våbenet i stykker er mavefornemmelsen helt sikkert en anden, end hvis det defekte våben står dig i mere end kr 10.000,-.


\"Et


Ammunition


Sørg for, at kuglerne altid er polerede - da det giver en lavere friktion, og mere præcision. • 0.12 grams kugler tilhører ofte den billige ende af våbene - og bruges på våben med en udgangshastighed på op til 200 fps.

 • 0.20 grams kugler tilhører de manuelle pistoler og alle geværer der har en udgangshastighed på mellem 200 og 350 fps.

 • 0.25 grams kugler bruges i de gasdrevne pistoler med en fps. på ca. 280-300 og i geværer med en udgangshastighed på mellem 350 og 430 fps.

 • 0.28 -0.30 grams kugler anvendes i dyre gasdrevne pistoler med en udgangshastighed på 350-400 fps og sniperrifler med en fps. på over 430 og op til 500.


For de bedste resultat, så følg vejledningen med våbnet. For et våben har svært ved at drive for tunge kugler, og præcision og længde går af fløjten med for lette kugler.


Spiller du ude i skoven, er der nok mange der vil sætte stor pris på, at du benytter dig af de såkaldte biokugler. Det bliver kaldt biokugler, når 90% af materialet er nedbrydeligt. Man kan få 100% nedbrydelige kugler - disse kugler er dog noget mere skrøbelige, og skal derfor ikke anvendes i de meget kraftige våben, da kuglen splintrer ved impact - her taler vi altså om softguns, med en udgangshastighed på mere end 300 fps.


Beskyttelse


Køber du softguns, er du nødt til også at købe beskyttelse!


Du kan vælge at købe en maske, eller blot et par sikkerhedsbriller. Vælger du sikkerhedsbrillerne kan de fåes billigt, men husk de skal sidde godt fast, også når du går i infight. Et par briller der glider af, yder ingen beskyttelse. Husk iøvrigt, at selvom kuglerne er lette, så gør det stadig nas, at blive ramt på kinden af 0.20 gram med en hastighed på 300 km/t.


Med hensyn til masker, findes der 2 typer masker. Den ene er netmaske, og den anden er glasmaske. 1. Netmasken er behagelige at have på, og de dugger ikke - til gengæld slører de dit udsyn. Desuden skal man passe på, hvis man spiller med biokugler, da de kan splintres mod masken.

 2. Glasmasken slører ikke dit udsyn, men du er nødt til at købe thermo, da de ellers dugger ret meget.


Prisen for de billigste masker er omkring kr 100,- så der er absolut ingen undskyldning for at lade være med at bære maske!


Lange bukser og lange ærmer er obligatoriske, og alt efter hvilket miljø i spiller i, kan et par cykelhandsker gøre underværker.


Sidste tanker


Opbevaring og håndtering
Et hardball våben er legetøj, for drengerøve i alle aldre, men selvom det er sjovt og spændene - så er det stadig et våben, og bør behandles med respekt. Det betyder, at man ALDRIG skyder på dyr, og man lader være med at skyde på mennesker, der ikke er beskyttede. Det betyder også, at når man er færdig, tager man magasinet af våbnet, kontrollere der ikke er ammunition i kammeret, og opbevarer våbnet adskilt. Er der mindre børn i husstanden, skal våbnet opbevares se de ikke kan få fat på det - for ja, man kan snildt skyde et øje ud, også med de billige softguns.


*HUSK* Våbenet og håndtering af det, er forældres ansvar. Du kan ikke bare købe det,og stikke det til din 9-årige søn!


Prisleje
Du kan få ekstremt billige softguns som pistoler fra kr 100,- og som rifler fra kr 150,- der vil give dig en fornemmelse for spillet. Dog er kvaliteten også derefter. Har du bestemt dig for, at få lidt bedre udstyr, så skal en manuel pistol nok over de kr 300,-


I den anden ende af prislejet, fåes rifler til over kr 4.000,- - disse våben er altså til entusiaster, og der er lagt vægt på alt fra look\'Nfeel, til præcision og udgangshastighed. Disse våben er bestemt ikke for begyndere, eller folk der bare er nysgerrige. Er du glad for våben, og vil så tæt på the real deal, så findes der producenter som Ares, der levere højtdetaljererede våben i omegnen kr 10.000,-. Som oftest er det finskytterifler der er dyrest, og vi har efterhånden bevæget os så langt ned ad vejen, at legetøjet ikke er for børn.


Helt generelt er de billigste softguns i pistolform, mens sniper softguns ligger i den anden ende af skalaen - Sniper softguns bliver også kun brugt i de mere seriøse spilleres våbenarsenal.
\"Ares


Hvor


Spillet kan i princippet leges hvor du vil. Du kan vælge at skyde til måls i baghaven, eller du kan gå ud i skoven.


Helt generelt gælder det, at jo kortere afstande kampene udkæmpes på, som i eks. bykamp, jo mere fokus er der på at få noget plastic ud i området, og præcision er af mindre betydning. Til gengæld har man en enorm fordel, hvis man over større afstande har et præcist og hårdtskydene våben, som sniper soft guns eller rifler. Foregår kampene i gamle bygninger, så pas på nedstyrtningsfarer og gamle rustne søm på jorden.

Spil
De 3 typiske spiltyper er:

Hold1 mod Hold2:
Del spillerne ind i to hold. Når det ene hold er udraderet har man vundet.
Twist: Lav baser - hvis man bliver skudt går man til fjendens base og kan blive befriet, hvis et holdmedlem kommer forbi.

Alle mod alle:
Last man standing

Capture the flag:
Del spillerne i 2 hold, og lav 2 baser der hver især indeholder et flag.
Spillet er vundet når det ene hold er udraderet, eller hvis man får hentet fjendes flag tilbage til sin egen base. Bliver man skudt med fjendes flag, ligges den på jorden, der hvor man blev skudt.
Twist: Lad en spille-leder i al hemmelighed udpege en traitor på hvert hold. Traitoren skal så backstabbe sit eget hold.

Husk: Skud indenfor 1 meter er ikke tilladt - disse afgives med munden *bang*


Softgun Shop - anbefalinger:


Der findes idag et større antal softgun shops på nettet. Mange af dem udbyder billige softguns, ofte produceret i Kina og i temmelig miserabel kvalitet.
Vores anbefaling er at benytte air softgun shops som Rodes eller Hardballshoppen, der begge har specialiseret sig i salg af softguns. De kan give en god og ærlig rådgivning til nye såvel som erfarne hardball spillere, og det har både luft-, elektriske- og gas softguns.


Sidste noter:


Softguns anses som våben, hvilket betyder de er omfattet våbenloven. Du skal ikke have tilladelse for at købe eller eje en softgun, men du skal være over 18 år. Børn mellem 16 og 18 år må spille softguns på anerkendte baner, hvis de har tilladelse af deres forældre - børn under 16 år, må uanset hvad IKKE spille hardball - det er forbudt.


Våbenet må kun bruges, hvor det ikke er til gene for andre, så at lege softgun-krig i den lokale park er altså forbudt, ligesom det er forbudt at slæbe våbnet med sig ned i banken - også selvom det er for sjov...det er decideret strafbart!


Har du børn mellem 16 og 18 år der skal bruge våbnet, så er det med forældre eller værges underskrift.


Børn under 16, må IKKE spille hardball, hverken på privat grund, godkendte baner, i skoven eller nogen som helst andre steder.


Håber du blev klogere, og fik lyst til at spille.

Læst 8 gange

Kommentering

Kommentering er er ikke muligt, da du ikke er logget ind.

Blogger

Boobo:
:P

Funktioner

Del artiklen:


Opret note